Thaipusam fesztivál Kuala Lumpurban

Batu Caves
Malájziában csak pár napot pihentünk az unoka tesómnál. Jó ötlet volt megállni egy kicsit és szoktatni magunkat Ázsiához. Bár Kuala Lumpur inkább európai mint ázsiai. Szerintem.

Nagyon tetszett a gyerekeknek. Fillérekbe kerül a bubble tea, ihattak minden metró állomáson egyet. Vezető nélküli, önműködő metró szerelvények klímával. Tiszta, rendes hely. 

Zsófi olvasta, hogy január 21-én Thaipusam fesztivál lesz a Batu Caves-nél és mindenképpen nézzük meg. Írták, hogy tömeg lesz, mindenki készüljön fel.

A meggyőző erőmnek hála, sikerült lebeszélnem Zsófit, hogy elmenjünk a tömegbe.

Érveim között szerepelt, hogy egy sima ABC-ben is elveszítjük egymást, úgy, hogy telefonálgatnunk kell, hogy ki merre van és melyik gyerek ki mellett áll!

 

 

A Thaipusam fesztivál az itteni Hinduk legnagyobb ünnepe. Ez az ünnep tulajdonképpen egy zarándoklat a hinduk számára, melyet egy 48 napos böjt előz meg, ekkor csak zöldséget, gyümölcsöt, illetve tejet és vizet fogyasztanak, valamit tartózkodnak a testi örömöktől is! Kb 1 Millió embert vártak. Szerintem ez nem igaz, de marha sokan lehettek. 

Egy ilyen ünnep másnapján néztük meg a Batu Caves nevű zarándok helyet.

Természetesen, mint mindenhol az első lépés után WC-t kellett keresnem.

Borzasztó állapotok mindenhol és a mellékhelyiség ajtajának kilincsét egymásnak adták a rendkívül koszos hatású férfiak. Persze WC papír nincs, de van kis slag amivel ki/lemoshatod magad. Végül is higiénikus, de nagy kihívás volt. 

Szóval a rengeteg ember rengeteg nyomot hagyott maga után a fesztivál területén. Az árusok, akik minden szemetet árultak ( másolt DVD-től a gumicukrom át ), nem tudtak wc-re menni, ezért mindent átjáróban vizelet és szarszag uralkodott mindenhol. Elérve a kis térhez ahonnan a lépcsők idúlnak felfelé, már láthatóvá vált, hogy elkezdtek takarítani. Óriási halmokban papucsok hevertek, műanyag vizes palackok, virág füzérek. Papucsok azért, mert vitt a tömeg és ha kiléptél belőle, nem találtad meg soha többé. Ahogy elnéztem őket, talán nem is baj.

A 240 lépcsőfokot megtéve és felérve a zarándok helyre, sok kakas és majom is segített a rendrakásban. Ki-ki a maga módján. A majmok elszedték a turisták műanyag flakonjait, a kakasok meg a szemétben kapirgáltak.

Voltam már itt egy évvel ezelőtt is, akkor rend és “tisztaság” volt. 

Sok helyen van ilyen fesztivál Ázsiában, de mi nem megyünk el gyerekekkel megnézni. Szerintem nélkülük sem.

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Úton Angkor felé

Úton Angkor felé

Phnom Penh – ben csak egy napot töltöttünk, pihenés képen, mert a gyerekeknek sok lett volna 14-16 óra buszozás.

Saját kis érdekességeink

Saját kis érdekességeink

Nem lehet az egész Fülöp-szigetekre általánosítani amiket írogatok, lehet, hogy másik szigeten másként vannak a dolgok.

200. nap

200. nap

Kétszáz napja jöttünk el otthonról!