Pompeii és Herculaneum

Herculaneum
Azt hitték a mi kis mosolygós babucikáink, hogy megúszhatják kulturális programok nélkül ezt az egész olasz kirándulást. 

Pompeii

Nem én lennék a család megmondó embere, ha nem csempésznék bele egy kis történelmi adalékanyagot a felfedező koktéljukba. 

Ha Nápoly, akkor Pompeii. Kocsival kényelmesen megközelíthető, habár a parkolók fizetősek a 18 éven aluliaknak ingyenes a belépő. Ezek elég titkos információk, szólni kell a bejáratnál, hogy mi itt kiskorúakkal vagyunk.

Persze megint beugrottunk valami okoskodó, jutalékra dolgozó idegenvezetőnek, hogy majd csinál nekünk olyan show műsort, amitől a csontvázak is táncolni fognak. Ehhez nekünk csak egy kisebb összeget kell majd átadnunk cserébe. 

Nade engem sem kell félteni, utasítottam  Zsófit, hogy mondja meg a fickónak, hogy NEM! Ne legyen szívbajos. Végül abba maradtunk, hogy a gyereknek WC-re kell mennie és mindjárt visszajövünk. Gondolom még mindig vár minket! Leleményes egy család vagyunk.

Azt azért hozzátenném, hogy mikor beléptünk a romváros területére, újra elkezdett szakadni az eső, mint a nápolyi városnézés alatt. Meg úgy általában amerre megyünk.

Csodálatos érzés mászkálni a romok között. Hihetetlen, hogy ilyen városokat építettek a rómaiak. Ugyanúgy, mint a mai világban a gazdagok itt is jól éltek és a szegények meg hát nem. Ők kifejezetten nem. 

Miután az eső elállt, csodálatos időnk lett, pont ilyen túrához alkalmas.

Hatalmas a terület, büfé csak egy volt, és WC is. Tulajdonképpen meg sem lepődtünk, hogy deszka nélkül és ott a gomb a falon. Ezt miért kell csinálni, nem értem?

Mindenképpen érdemes vinni szendvicset és innivalót, mert olyan nagy a terület, hogy szükség lesz rá.

Pompeii ókori római romváros Nápoly közelében, campania olasz régióban. Eredeti etruszk neve Pompeii a közelében elterülő mai olasz város neve Pompei. A város a Vezúv lábánál, lávatalapzaton épült. Valószínűleg az oszkok alapították. Gazdasági és politikai fejlődését jelentősen befolyásolták a Nápolyi-öbölben megtelepült görögök. A görög művészet hatása néhány templom, helyiség díszítésében és részben magán a várost körülvevő falon is felismerhető. Rövid ideig az etruszkok is birtokolták, majd a szamniszok. Pompeii részt vett a campaniai városok Róma elleni szövetségében, ennek következtében Kr.e. 89-ben Sulla csapatai megtámadták. Noha szövetségesei segítettek az ostromnak ellenállni, a város Kr.e. 80-ban behódolt Rómának. Ezt követően Colonia Cornelia Veneria Pompeianorum néven római kolónia lett. A Vezúv kitörése pusztította el 79-ben. Hatalmas vulkáni hamu lepte be a várost, és teljesen eltemette.

Az első leletekre 1592-ben bukkant rá egy nápolyi mérnök, aki a Sorno-folyó csatornázási munkálatait vezette.

A munkálatok új korszaka 1863-ban kezdődött, amikor Giuseppe Fiorellit bízták meg az ásatás vezetésével. A munkálatok technikájának fejlődésével hatékonyabbá vált Pompeii feltárása. 

A második világháború során a szövetségesek egyik felderítő repülőgépének személyzete állítólag náci hadosztályt észlelt Pompeii romjai között. A szövetséges parancsnok elrendelte a romváros bombázását, s ennek során romba dőltek a város több mint kétezer éves épületei. A helybéliek elbeszélése szerint a bombák az akkor éppen működésben levő Vezúvot is elérték. Szerintük ez okozta a tűzhányó legutóbbi nagy kitörését, 1944-ben. Csak utólag derült ki, hogy a kiküldött felderítő tévedett.

A város felfedezése után éhesen és fáradtan beültünk egy étterembe a főtéren, hogy jól bekajálunk. Mindenki tud normálisan rendelni, kivéve a nagyobbik gyermekem, aki valamilyen megmagyarázhatatlan módon tudja kiválasztani a legdrágább, ugyanakkor a legbénább kajákat, majd mikor megkapja kezdődik a könyörgés, hogy cseréljünk. Ráadásul a 13 eurós tésztájához elfelejtettek sajtot hozni, ami erősen csökkentette az étel élvezeti értékét!

Herculaneum

Ha Pompeii a római romok Rolls Royce-a, akkor Herculaneum a romok Cadillac-je. 

Nekünk sokkal, de sokkal jobban tetszett mint Pompeii. 

Pompeii olyan mint egy skanzen. Herculaneum meg maga a régészet. 

Itt látszik a Vezúvból kitörő láva és hamuréteg elképzelhetetlen vastagsága. Kézzelfogható, hogyan ásták ki a régészek pontról-pontra a házakat, utcákat. 

Végtelenül megrázó, ahogyan az emberek próbáltak a pincékbe menedéket találni, de nem lehetett hova bújni a hamutól és a forróságtól.

Nekem nem tanították az iskolában, hogy bizony a hamu is olyan elképzelhetetlenül magas hőmérsékletű, hogy egyszerűen megfőttek az emberek. 

Mindenképpen érdekes megnézni!

A közeli Pompeii városhoz hasonlóan Herculaneum is azon kevés ókori városok egyikeként híres, amelyeket szinte érintetlenül őriztek meg, mivel a várost borító hamu megvédte a kifosztástól és az elemektől. Bár ma kevésbé ismert, mint Pompeii, ez volt az első és hosszú ideig az egyetlen felfedezett város . Pompeiit 1748-ban fedezték fel, és 1763-ban azonosították. Pompejivel ellentétben a Herculaneumot borító , főként piroklaszt anyag több fából készült tárgyat, például tetőket, ágyakat és ajtókat, valamint egyéb szerves anyagokat, például élelmiszereket és papiruszt örzött meg és konzervált a jövő számára.

A „Ring Lady”-nek nevezett csontváz Herculaneumban került elő.

1980–82-ben az ásatások kezdetben több mint 55 csontvázat tártak fel az ősi tengerparton (közvetlenül a városfalak előtt) és az első hat úgynevezett „csónakkamrában”. Már jóval e lelet előtt azt hitték, hogy a város lakóinak többségének sikerült elmenekülnie, mivel csak néhány csontváz került elő az ásatások során. Ez a felfedezés azonban szemléletváltáshoz vezetett. Az utolsó, tengeri mentésre váró lakosok valószínűleg azonnal meghaltak a hamu és láva heves hője miatt , annak ellenére, hogy védve voltak a közvetlen “esőtől”, de ennek következtében körülbelül 500 °C (930 °F) hőmérséklet lehetett a kamrákban. Az extrém hő hatására a kezek és a lábak összehúzódtak, és esetleg a csontok és a fogak is eltörtek.

Mikor végeztünk a romok megnézésével, ugyanúgy megéheztünk, mint Pompeii felfedezése után. Itt mindenkinek sikerült egy finomat enni, a múzeummal szemközti kis sarki étteremben.

De, hogy a nap ne teljen el izgalommal és tovább erősítse bennem az olaszok felé a szimpátiám, a zebrán majdnem elütötte Albit egy kocsi, úgy ugrott el előle és esett le a földre. A zebra mellett unottan ácsorgó rendőröket ez az amúgy veszélyes jelenet sem tudta kimozdítani abból a nihilből, amibe kerültek valószínűleg már évekkel ezelőtt.

 

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Egy nap Prágában!

Egy nap Prágában!

Egy nap Prágában számos lehetőséget kínál arra, hogy felfedezd a város különleges kulturális örökségét és szépségét.

Rövidke brüsszeli városnézés!

Rövidke brüsszeli városnézés!

A tavaszi kirándulás szervezésekor eredetileg Párizs volt célul kitűzve, de olyan drága volt a fapados repülőjegy a francia fővárosba, hogy érdemesebb volt Brüsszelbe repülnünk és onnan kocsival lemenni Párizsba.